US most busy fire station

Yksi keskeisistä syistä valita kohteeksi Ft Lauderdalen palolaitos oli heidän imagonsa Keskuspaloasemasta Yhdysvaltojen kaikkein vilkkaimpana paloasemana. On eri asia tarkastella tilastoja kuin elää palolaitoksen arkea. Totuus on kaiketi jossain siellä välissä?

US most busy firestation


Yritin hieman vertailla hälytysmääriä Keski-Suomen pelastuslaitoksen ja Ft Lauderdalen palolaitoksen välillä. Asiasta hitusen haastavan tekee se, että järjestelmät eivät ole yhteneväisiä. Täällä palolaitos vastaa ensihoidon järjestelmästä ja Suomessa järjestelmän päällä istuu sairaanhoitopiiri. Amerikan veljien ambulanssit (rescue) ajavat myös muitakin tehtäviä kuin pelkästään ensihoitoa, joten tilastojen vertailu on vain suuntaa antavaa tutkiskelua...Keskeisin ero tehtävämäärissä on palopuolen tehtävissä. On kuitenkin yllättävää huomata, että ajamme Keski-Suomessa tulipalotehtäviä lukumääräisesti lähes saman verran kuin FLFR ja huomattavasti enemmän suhteutettuna kaikkiin palopuolen tehtäviin. Yhtenä silmiin pistävänä erona on ensihoitoyksiköiden kuljetusmäärät suhteutettuna tehtäviin, mutta tästä enemmän ensihoitoa koskevassa jutussa.

Tilastovertailua

Todellisuuteen vaikuttavat myös hälytysvasteet, jotka täällä ovat hyvinkin etupainotteiset. Autot lähtevät talleista varsin useasti ja ovat liikkeellä, jotta kohteen tavoittaminen käy mahdollisimman nopeasti. Lisäksi FLFR on Floridan harvoja paikkoja, joissa pääosa ambulansseista on miehitetty kahdella ja kiirellisimmissä tehtävissä kohde tulee tavoittaa kolmella taistelijalla, joten pääosalle tehtävistä hälytetään tuon ambulanssin (rescue) lisäksi sammutusauto (engine). Hälytysmääärät ovat korkeat, mutta iso osa tehtävistä päättyy peruutukseen kulkematta kohteen kautta! Aiemmin esiteltyjen ISO1- ja CPSE-luokitusten johdosta palolaitoksen tavoitteena on saavuttaa koko kaupunki  90 %:ssa ensihoitotehtävistä 6 minuutissa ja palopuolen tehtävistä 6 min 20 sek hätäpuhelun alusta.Suomessakin aika ajoin puhuttava aihe on valmiudessa olevien yksiköiden lähtöaika! Ft Lauderdalessa on palolaitoksen tavoitteena liikahtaa ensihoitotehtäville 60 sekunnissa ja palotehtäville 80 sekunnissa. Ero lähtöaikatavoitteissa johtuu pukeutumisajan huomioimisesta. Täällä lähtöaika 90% tulipaloista on 139 sekuntia. Asetettujen ähtöaikatavoitteiden ylittyminen tiedostetaan ja siihen pyritään vaikuttamaan motivoinnin keinoin. Määräämällä ei lähtöaika alene vaan perustelemalla sen vaikutus kansalaisille annettavaan palveluun ja palolaitokselle asetettuihin tavoitteisiin. Ensin tulee tietysti varmistaa teknisten apuvälineiden ja tilastojen luotettavuus, jotta päästään mahdollisen ongelman "alkulähteille"...

Kommentit

  1. Hei Kalle! Oli hieno juttu matkasi alkuvaiheista uudessa Pelastustietolehdessä! Pelastustietolehdessä oli kuva sinusta ja taustalla oli se vanha palokunta-aiheinen kuva jostain kaupungista USA:ssa. Voisitko kysellä kuvaan liittyen tietäisivätkö miltä vuosikymmeneltä kuva on ja tietäisikö joku kaupungin missä se on kuvattu? Käytätkö/ luetko siellä JKL-sähköpostia, voin laittaa ko. kuvan sinulle jos sinulla ei sitä ole?!

    VastaaPoista
  2. Moi P. Itse en ole vielä lukenut pelastustiedon juttua. Luen sähköpostia säännöllisesti, joten laita vain ko kuva jakoon. Katsotaan saadaanko selvyyttä kuvamysteeriin!?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti