Rakentamismääräysten eroja

Palotarkastaja Bruce
Rakennusvalvonnassa pitää majaansa yksi tarkastajista, joka vastaa kaikista rakennushankkeisiin liittyvistä lausunnoista. Bruce on ollut nykyisessä tehtävässään 13 vuotta ja tuntee rakentamismääräyksiin liittyvät paloturvallisuuden kiemurat parhaiten kaupungissa. Tuolla Building Departmentissa kaupunkilaisia palvelee noin 200 työntekijää, joten on sielläkin laaturyhmää ja tarkastajaa sorvin ääressä. Kaikki rakennushankkeisiin liittyvät hakemukset, suunnitelmat, kuvat jne löytyvät paperiversioina! Ovat kahden vuoden sisällä suuntaamassa kohti sähköisempää järjestelmää.

Hyllytolkulla suunnitelmia

Palolaitoksen huomiot rakennusluvissa punaisella

Rakentamismääräykset ovat osavaltiokohtaisia. Florissa siis oma Building Code, joka pohjautuu ICC:n (Internatiol Code Council) kansainvälisiin rakentamismääräyksiin. Buildin Coden päälle on osavaltion paloturvallisuusohjeet. Näiden ohjeiden taustalla on kansallinen NFPA:n standardi, jota on täydennetty Floridan erityispiirteillä. Vastaavia täydennyksiä NFPA:n standardiin on tehty Floridan lisäksi vain Kaliforniassa, New Yorkissa ja Hawaijilla. Rakentamismääräykset ja paloturvallisuusohjeet päivitetään kolmen vuoden välein.



Suurimmat erot näkisin rakentamismääräyksissä olevan normaaleissa (3-8 krs.) asuinkerrostaloissa. Nämä erot haastavat pelastajia onnettomuustilanteessa ja ovat merkittäviä tekijöitä asukkaiden turvallisuudelle.
  • Suomessa poistuminen on toteutettu yhden osastoidun porraskäytävän ja varatien avulla. Varatienä toimivat parvekkeet ja sieltä pelastuslaitoksen toimenpiteet. Tämä on yksi pelastuslaitosten nostalava-/puomitikaskalustoa mitoittava tekijä. Fort Lauderdalessa poistuminen tapahtuu kahden uloskäytävän kautta, ei varatiejärjestelyä.
  • Palo-ovet on määritelty itsestää sulkeutuviksi ja salpautuviksi. Poikkeuksena kerrostalojen asuinhuoneistojen ovien ei tarvitse olla itsestään sulkeutuvia. Fort Lauderdalessa ei lievennyksiä.
  • Suomen kerrostaloihin on vaatimuksena asentaa sammutuslaitteisto, jos kantavat rakenteet ovat puuta. Fort Lauderdalessa kaikkiin vähintään 3 krs rakennuksiin tulee asentaa sammutuslaitteisto ja vesitäytteiset nousuputket paloalaitokselle. Vaatimus tullut voimaan 1999.
Sprinklerkeskus

Keskustelin yhden suurimman rakennusliikkeen managerin kanssa sammutuslaitteistojen rakentamiskustannuksista. Suomessa hinta on käsitykseni mukaan noin 30€/m2 ja tuon yllä mainitun manageri näkemyksen perusteella Amerikassa noin 15$/m2. Tuleeko ero työn hinnassa, koska on sitä paperityötä ja isovelivalvoo -toimintaa täällä aivan vertailukelpoinen määrä? Tämän kosketuksen perusteella enemmän kuin kotipuolessa.

Sammutuslaitteiston pääsulut

Kommentit