High rise


Rakentamismääräysten maailma on takuulla usealle tylsää luettavaa ja monen mielestä jopa täysin turhaa. Tylsää se saattaa olla, mutta pelastustoiminnan johtajalle erittäin merkityksellistä taustatietoa. Rakenteelliset palotekniset ratkaisut luovat pohjan sammutustaktiikalle.

Floridassa High Rise -vaatimukset koskevat kaikkia yli 22,9 metrin korkuisia rakennuksia (75 feet) eli käytännössä puhutaan yli kahdeksasta maanpäällisestä kerroksesta. Fort Lauderdalen, tällä hetkellä, korkeimmasta rakennuksesta on maisemapätkää aiemmassa tarinassa "Palonehkäisyn iloisessa maailmassa". Alueen rakennusten enimmäiskorkeus on lentoaseman läheisyydestä johtuen rajoitettu 152,4 metriin (500 feet), mutta kuten kerroin niin nykyisin korkein rakennus on noin 170 metriä ja rakenteillä on vielä hitusen korkeampikin. On mielenkiintoista, että tuo enimmäiskorkeus lasketaan ylimmän korkeimman pääkäyttötavan mukaisen kerroksen lattiapinnasta...kyseessä korkein mahdollisesti evakuoitava korkeus. Jos oikein olen ymmärtänyt 😉Korkeiden rakennusten vaatimuksia ovat sammutuslaitteistojen ja porrashuoneiden nousuputkien lisäksi:
  • Varavoima
  • Savuilmaisimet koko rakennukseen
  • Automaattinen savunpoistojärjestelmä (Smoke evac)
  • Palolaitoksen käytettävissä oleva hissi (erillinen avain hissin käyttöpaneeliin)
  • Vähintään 19 m2 Fire Command Room (huone, josta löytyy kaikkien paloteknisten laitteistojen käyttö- ja valvontataulut)

Paloilmoitin, sprinkereiden anturit, palokunnan punainen lankapuhelin

Smoke evac paneeli

Palolaitoksen radiovahvistin, kaikkien sähkölukkojen avaus/vaputus -painike, päävirtapainike, sähkönsyötön/varavoiman näyttöpaneeli

Suomessa säädösten muuttuessa ei olemassa oleviin rakennuksiin tehdä muutoksia takautuvasti! Rakennukset on hyväksytty sen aikaisilla säädöksillä käyttöön otettavaksi ja aamen. Floridan maalla tilanne on hitusen toinen, säädösten muuttuessa takautuvasti päivitettäviä paloturvallisuusseikkoja on neljä:
  • Uloskäytävät/porraskäytävät
  • Sammutuslaitteistot
  • Nousuputket
  • Palolaitoksen radiojärjestelmän vahvistimet

Palolaitoksen radioverkon -kuuluvuus ja vahvistinten sijoitus 

Suomea pidetään yleisesti, ainakin suomalaisten keskuudessa, erittäin tiukan sääntelyn maana ja turvallisuustasoa korkeana. Rakenteellisten vaatimusten ja paloteknisen laitteistojen vaatimusten osalta turvallisuustaso on Floridassa todella korkeaa luokkaa. Nämä esimerkit ovat ehkä kirsikkoja kakun päällä, mutta näiden pohjalta Florida vs. Suomi päättyi 6-0 😕

Kommentit