Tilanne päällänsä: Kaapeli-tv ei toimi!

Nyt taitaa olla paha paikka, kun kaapeli-tv ei enää inahda. En äkkiseltään pahempaa keksi, ei näy CNN tai Weather Channel!? 😃

Pelastustoimessa niin Suomessa kuin täällä Floridan lämmössä kriittisiä toimintoja ovat ainakin huollon toimivuus, sähkönsyöttö ja viestiyhteydet. Ilman näitä auttajat itse ovat tuuliajolla. Ennen myrskyä varmistettiin ruoan/juoman saatavuus, koekäytettiin paloasemien varavoimakoneet ja viimeisteltiin viestintäsuunnitelma. Esimerkiksi Keskuspaloaseman varavoimakone oli kyykyssä varaosien puuttuessa. Tilanne tuli talon ylimmän johdon tietoon vasta tällä viikolla ja vasta aivan viime tingassa järjestelmä saatiin kunnossa. Ilman sähköä olisi palokunta ollut täälläkin todellisessa kiipelissä; tarvitaan sitten lämmitystä, viilennystä, tietoteknisiä järjestelmiä, lämmintä vettä tai töllöstä katseltavaa. Must have -juttu.

Ruoan ja juoman osalta järjestely on mielenkiintoinen. Tänne on tilattu riittävä määrä ruoka-annoksia, mutta ne tulevat päivittäin kuljetuksina. Käsitykseni mukaan tuolla ruokakuljetuspalvelulla ei kuitenkaan ole erillistä sopimusta hurrikaanitoimittajan kanssa. Mitä jos tilanne pitkittyy tai kuriirin matka katkeaa? Ovat tehneet asiallisen sisäisen ohjeistuksen hurrikaanikaudelle, josta selviää jokaisen työntekijän omatoiminen varautuminen. Silmiin pistävää tuossa ohjeessa oli perheen huomiointi, jotta ihmiset voivat työssä ollessaan keskittyä olennaiseen. Mulla jää joskus ilmoittamatta ja soittamatta menojani, joten tämän palolaitoksen ohje olla vähintään kolmen välein yhteydessä perheeseen voisi asettaa ison haasteen!? 😝Kuten kerroin radiojärjestelmästä, niin se on varmistettu aikasta monta kertaaa. Back Uppia on tarvittu, syynä vesisade. Vähänkään isommassa tilanteessa varsin usein haasteena on viestintä ja viestijärjestelmän luotettavuus. Kukaan ei tahallaan tee huonosti vaan jokaisella on vilpitön halu auttaa parhaan kykynsä mukaan. Palolaitoksen kaltaisessa organisaatiossa tulisi kuitenkin komentoketju pitää kirkkaana mielessä ja päästää eetteriin vain merkitykselliset viestit; lyhyesti ja selkeästi. Kyseessä koulutuksellinen asia.

Perinteinen lausahdus liian monesta kokista nähtiin täälläkin tilanteen käynnistyessä, ensimmäinen tunti oli yhtä sekasortoa 😧 Siinä johtajuus punnittiin ja homman laittoi kuntoon, virkansakin puolesta oikea mies, pelastuspäällikkö. Mielestäni johdon tehtävä on asettaa tavoite ja mahdollistaa tavoitteen saavuttaminen. Tilanteen johdon esimerkki ja rauhallinen toiminta luovat pohjaa palvelun antamiseksi hädässä oleville. Toisaalta levoton ja kierroksilla käyvä johto mahdollistaa, jopa varmistaa, mopon karkaamisen lepikon puolelle. Keep calm and cool!

Matkaa tulee tänään viikko täyteen, joten vielä olisi noin 79 päivää tehokasta aikaa tutkia, kysellä ja kuunnella. Jarkolta hyviä kysymyksi vesihuollon varautumiseen ja evakutointiin liittyen, mutta niihin en julkista tietoa enempää pysty täydentämään. On ollut silmiä avaavaa, että äällä ei ole tärähtänyt sähköpostiin yhtään ilmanetin viranomaistiedotetta vaan viranomaiset seuraavat samaa julkista säätietoa kuin kuntalaiset. Viranomaistoiminnan kannalta voisi olla perusteltua, että nuo tiedot olisi tarjolla vähintään etuajassa tai tarkentavat tiedot jaettaisiin vain viranomaisten käyttöön.

Nyt on sen verran valvottu, että unille marsmars...Samalla totean, että pelastuslaitoksen yksiköillä on pillit pussissa tuulen vuoksi. Tilannetta seurataan ja pyritään saamaan vankkurit takaisin tien päälle. Fort Lauderdale on ainakin tähän asti säästynyt erityisiltä onnettomuksilta vahinkojen tai seurauksien osalta.

Kommentit