Palonehkäisyn iloisessa maailmassa

Tein ennen reissuun lähtöä alustavan ohjelman ja ajattelin aikaa olevan kosolti. Nyt jo 12 pv jälkeen voin todeta, että ohjelmassa on tarkentamisen tarvetta. Joudun ja haluan kohdentaa vertailua etenkin siihen työhön jota kotipuolessa teen. Pääosan kolmesta kuukaudesta haluan pyhittää pelastustoimintaan ja siihen vahvasti linkittyvään pelastustoiminnan harjoitteluun tässä ympäristössä. Karsin hieman palonehkäisyn laajuudesta. Ensi viikolla olisi sovittuna paneutumista tilastoihin, ISO9001-laatujärjestelmään ja harvinaiseen ykköstason hyväksyntään. Pääosa viikosta on sovittu palolaitoksen harjoitteluyksikköön!

FLFR

Olen nyt pari päivää saanut syventyä Fort Lauderdalen palolaitoksen palonehkäisytoimintaan. Ja lisää on kyllä tulossa muutamia päiviä. Keskuspaloasemalla sijaitsevan orkesterin vahvuus on 14 ihmistä, joista osa on tarkastajia, osa tutkijoita, osa esimiehiä. Jokaisella Browardin piirikunnannassa työskentelevällä on oltava myös ammattipalomiehen koulutus, mutta silti osa ei ole päivääkään kyseistä työtä tehnyt. Palotarkastajat käyvät palomiehen opintojen lisäksi 5 kurssia palonehkäisyä; kurssit ovat vapaasti suomennettuna/ymmärrettynä 😊 rakennustekniikka, palonehkäisyjärjestelmä, rakentamismääräykset, valvontatoiminta, lupakuvien lausuminen. Yleisellä tasolla sanoisin, että toiminta on vastaavaa kuin Suomessa. Heillä on joko tehtävään tai alueeseen sidotut vastuualueet, joita he varsin itsenäisesti hoitavat. Toiveenani on päästä perehtymään palontutkintaan, paloteknisiin laitteistoihin ja rakentamismääräyksiin.


Rakentamismääräykset :)

Ensimmäisen päivän kuljin Wendyn mukana. Hän on pitkän linjan palomies ja toiminut muun muassa sammutusauton kuljettajana (Driver-Engineer). Hän halusi pois vuorotyöstä ja hakeutui palolaitoksen sisäisesti palonehkäisyosastolle. Nykyään hänen vastuualuettaan ovat automaattisella sammutuslaitteistolla varustetut kohteet, yhteensä 700 kappaletta. Näissä kohteissa hän tekee määräaikaisen palotarkastuksen ohessa testin sammutuslaitteistolle. Tavoitteena on kiertää kohteet 12 kuukaudessa, mutta käytäntö on osoittanut että 15 kuukautta se ottaa! Kolmas osapuoli tekee testauksen laitteistolle 3 kk välein ja merkitsee vihreä/valkoinen/punainen -lappusilla laitteiston riippuen toimintakunnosta. Vihreä toimii asianmukaisesti, valkoinen ok ja punainen vaatii toimenpiteitä. Suomessa laitteiston kunnossapidon varmistamiseksi kiinteistön omistajan vastuulla on kuukausittaisten kokeiden suorittaminen ja laitteiston vuosittainen huolto. Kolmannen osapuolen määräaikaistarkastus suoritetaan Suomessa kahden vuoden välein rakennusluvan ehtona oleville laitteistoille.


Lähes kaikki Floridan sammutuslaitteistoista on ns. märkiä eli niissä on vesi putkissa koko ajan. Heillä ei mukavasta lämmöstä johtuen ole sammutusveden jäätymisvaaraa ja näin eivät käytä paineilmalla täytettyjä ns. kuivajärjestelmiä. Muutamissa kohteissa heidän alueella on viivästettyjä Deluge-järjestelmiä käytössä. Itse tarkastukselle palotarkastaja on etukäteen tilannut sammutusauton paikalle paineistamaan palokunnan syöttöliittimet ja järjestelmät 10 barin paineella. Samalla sammutusauton henkilökunnalle tulee käsitys kohteesta ja sammutuslaitteiston sijainnista. Erillisiä sammutusvesialtaita heillä ei ole käytössä vaan kaupungin vesijohtoverkkoon luotettaan.

E88 paineisti järjestelmän

Toisena päivänä pääsin Katien matkaan. Hänen koko perheensä on tai on ollut eri palokunnissa töissä. Hän on kasvanut paloasemalla; Isä on eläköitynyt palomies, veli on palomiehenä eri kaupungissa ja äiti palonehkäisystä vastaavana päällikkönä pienemmässä kaupungissa. Katie olisi unelmissaan halunnut mennä armeijaan, mutta häneen mukaansa tehtiin hyvin selväksi etteivät naiset pääse hänen haluamiinsa tehtäviin etulinjan tiedutelijaksi 😕 Tämän pettymyksen sisuunnuttamana hän aloitti ensihoidon opinnot, mutta valmistuttuaan ilman työkokemusta ei löytynytkään työpaikkaa. Hän hakeutui palomiesluokalle ja suoritti päälle palonehkäisyn yllä mainitut opinnot, joiden jälkeen pääsi palolaitokselle palotarkastajaksi!


Hänen työsarkaansa ovat käyttöönottotarkastukset, joiden tiimoilta hän käy tapaamassa alueen rakentajia niin uudis- kuin saneerauskohteissa. Tänään työlista oli myrskystä johtuen varsin tyhjä, yhteensä  neljä kohdetta: muutama sammutuslaitteiston tarkastus, yksi paloilmoittimen toimintakoe ja joku lopulta peruuntunut kohdekäynti. Kertoi, että tämä on hänelle harvinaista herkkua ja normaalisti hänen työlistallaan on 10-20 työsuoritetta. Usein suoritteet voivat olla eri kohteissakin. Rauhallisen päivän päätteeksi hän järjesti vierailun Fort Lauderdalen korkeimpaan rakennukseen maisemia katselemaan; rakennus itsessään on viittä vaille käytössään. Korkeutta rakennuksella on kaikkinensa noin 170 metriä, mutta me pääsimme ihastelemaan ylimmälle terassille 155 metrin korkeuteen. Talosta avautuvat näkymät niin kansainväliselle lentokentälle, Port Evergladesin satamaan, kanaaleille, Atlantille ja naapurikaupunkeihin 😎Samalla keskustelimme vähän rakentamismääräyksistä ja kirjoitankin niistä myöhemmin, kun pääsen ensin samaan pöytään palolaitoksen päässä rakennuslupia lausuvan Brucen kanssa. Keskeimmät erot vaikuttavat olevan normaalien asuinkerrostalojen (3-8 krs.) osalla. Myös korkea (>23 m) rakentaminen ja automaattisen savunpoiston yleisyys vaikuttivat pintaraapaisultaan varsin mielenkiintoisilta. Palotarkastajat käyttävät kaupungin rakennusvalvonnan kanssa samaa järjestelmää ja näin näkevät toistensa tekemät tarkastukset ja huomiot 👍 Kuten aiemmin kirjoitin niin palotarkastajillakin on käytössään "työsuhdeautot", mutta he joutuvat maksamaan 'taken home carin' käytöstä kodin sijainnin mukaan 40-130 $/kk.

Palotarkastajan menopeli

Kommentit