Palolaitos myrskyssä

Valmiuteen liittyvien toimien tähtäin on asetettu lauantaihin, Trooppisen myrskyn tuulet/sateet ovat odotettavissa paikallista aikaa klo 12 alkaen ja Hurrikaanin reitin kulkiessa Fort Lauderdalen kautta puhutaan sunnuntain kuvioista!Aamulla klo 8 riviin ilmoittautuu kaksi työvuoroa. Fort Lauderdalen palolaitoksen normaali operatiivinen vuorovahtuus on 86 miestä/naista, joten vähintään viikonlopun ajan 172 henkeä on duty 💪 Kuten aiemmin kerroin niin ranta-alueella olevat kolme paloasemaa nro 13, 49 ja 54 suljetaan. Kaluston ja ihmiset on sijoitettu muille toiminnassa oleville. Ranta-alueelle ei ole pääsyä, koska sillat suljetaan tämän päivän aikana.Tuulirajat ovat mielenkiintoisia, kuten aiemmin valotin. Ambulanssit eivät hoida hälytyksiä tuulen ylittäessä pysyvästi 17,4 m/s (39 mph) ja vastaavasti sammutusautot ja puomitikkaat eivät liiku, ilman johtokeskuksen harkintaa, yli 22,4 m/s (50 mph) olosuhteissa. Täällä ambulanssit painavat kuitenkin vähintään puolet enemmän kuin perinteinen suomalainen MB Sprinterin alustalle rakennettu. Painoa on luokkaa 6500-7500 kg ja painopiste on huomattavan korkealla. En omassa pelastustoimen historiassani muista tilanetta, että hälytystehtävien hoitaminen olisi keskeytetty olosuhteiden vuoksi, vaikka Suomessakin tuuli on viilettänyt pysyvästi yli 20 m/s!? 😲 Chiefit arvioivat, että puuskatuulet voivat ylittää pysyvän tuulen noin 10 m/s. No onhan meidän autoissa pinta-alaa, johon tuuli mielellään ottaa kiinni...Pelastuslaitoksen tukipalvelukeskuksen yhteydessä on kaupungin korjaamo ja jakeluasema. Lisaksi lentoasemalla on palolaitoksen oma varapolttoainetankki  (asema 53). Polttoainetta on luotettavan lähteen mukaan riittävästi pelastustoimen tarpeisiin 😉 Palolaitoksen ei onneksi tarvitse jonotella tankille. Kuulemma aamuisin on polttoainetta osasta julkisiltakin jakeluasemilta saanut, koska ovat yöaikaan täyttäneet tankkeja.

Näkemykseni mukaan suuremmissa onnettomuuksissa akilleen kantapaa on hyvin usein viestinnassä. Fort Lauderdalessa asiaa on suunniteltu, mutta äärimmäinen harjoittelu on vielä täydessä mittakaavassa toteuttamatta. Viestintäjarjestelmä on varmistettu; normaalissa tilanteessa käytetään digitalista radiojärjestelmää, jonka back up on samaan radiopuhelimeen rakennettu analoginen järjestelmä. Naiden taustalla on walkietalkien tyyppinen VHF-puhelin, joita kuitenkin on valitettavan vähän ja kantavuus varsin rajattu. Kaiken pohjana on Suomessakin käytossä oleva varajärjestelmä eli satelliittipuhelimet.

Kommentit

 1. Luettuani Keskisuomalaisen takasivun jutun, niin pakko oli lukea blogikin. Harvoin on tarjolla suomalaisen ammattilaisen näkemys jostain tapahtumasta, jota seurataan uutisissa jatkuvasti. Pärjäilkää Irman kanssa. Odotan mielenkiinnolla uusia juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan matkaan. Yritän vähän aktiivisemmin kirjoitella blogia, mutta hässäkän keskellä se on hitusen haasteellista. Laittakaa kysymyksiä tulemaan asioista, jotka mietityttävät!?

   Poista
 2. Hei Kalle! Miten siellä on alueen vartiointi järjestetty? Ihmiset poistuvat alueelta ja todennäköisesti rosvot iskevät ennenkuin hurrikaani iskee alueelle?!

  VastaaPoista
 3. Kalle, koeta ottaa selfie Irman kanssa, mutta silleen että Irma on riittävän kaukana taustalla! Ja varo niitä muitakin hurrikaaneja! JYP-hurrikaani voitti Helsingissä HIFK:in jatkoajalla 4-3!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti